Läti välisminister ei näe Venemaas sõjalist ohtu

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti välisminister Aivis Ronis.
Läti välisminister Aivis Ronis. Foto: SCANPIX

Läti uue välisministri Aivis Ronise sõnul ei näe ta suures idanaabris sõjalist ohtu Läti julgeolekule.

«Me peame oleme enesekindlamad,» ütles Ronis täna hommikul Läti raadiole antud usutluses, vahendas lõunanaabrite uudistevõrk LETA.

Ronis tuletas meelde, et järgmise nädala esmaspäeval algavad Balti riikide ühised sõjaväeõppused Baltic Host 2010, mille käigus harjutatakse liitlasvägede vastuvõtmist Eestisse, Lätisse ja Leedusse, pole võistlus Venemaaga.

«Me ei võistle mingil moel Venemaaga ega püüa tõestada, kellel on suuremad musklid või paremad sõdurid,» selgitas Ronis.

Välisministri hinnangul pole kahe naabri suhteid mõjutanud ka Euroopa Inimõiguste Kohtu otsus, mille kohaselt pole Läti riik endise punapartisani Vassili Kononovi süüdimõistmisel rikkunud Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsiooni artiklit 7, mille kohaselt ei või kedagi tunnistada süüdi kuriteos, mis selle toimepanemise ajal kehtinud siseriikliku või rahvusvahelise õiguse järgi ei olnud kuritegu.

«Euroopa Inimõiguste Kohtu otsus näitab veel kord, et Läti kohtu varasem otsus antud küsimuses oli õige,» täpsustas Ronis, kelle sõnul on Läti suhetes Venemaaga olnud viimasel ajal märksa enesekindlam.

Välisministeerium valmistab praegu ette Läti riigipea Valdis Zatlersi sügisest visiiti Venemaale, mille käigus loodetakse sõlmida 11 kuni 12 valitsustevahelist lepingut. Ronise hinnangul avaldas Zatlersi otsus osaleda 9. mail Moskvas toimunud pidustustel kahe riigi vahelistele suhetele positiivset mõju ning võimaldab teha tugevamat koostööd.

Möödunud kuul Läti uueks välisministriks tõusnud Ronis valiti ka kolme Balti riigi ühiseks esindajaks niinimetatud tarkade kogusse, mis töötas välja alliansi tulevikusuundi paika paneva strateegilise kontseptsiooni kohta raporti..

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles