Venemaa pole rahul Patriot rakettidega Poola pinnal

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PAC-3-tüüpi raketikaitsesüsteem.
PAC-3-tüüpi raketikaitsesüsteem. Foto: Wikipedia.org

Venemaa pole rahul asjaoluga, et Ühendriigid paigutavad moderniseeritud maa-õhk tüüpi Patriot (PAC-3) raketid Poola pinnale.

Vastavalt Poola ja USA vahel sõlmitud vägede staatuse leppe (SOFA) tingimustele hakkab esimene USA Patriot rakettide patarei paiknema riigi põhjaosas Moragis ja koos rakettidega saabuvad Poola ka USA sõdurid. Kokku hakkab Poolas teenima 150 USA sõdurit. Morag asub aga kõigest 60 kilomeetri kaugusel Venemaale kuuluva Kaliningradi oblasti piirist, vahendas uudisteagentuur AFP.

«See on projekt, mis pärineb Vene-Poola varasematest suhetest,» väitis Vene Riigiduuma väliskomisjoni esimees Konstantin Kossatšov. «Nüüd, kus need suhted on põhimõtteliselt muutunud, näib [rakettide] paigutamine sobimatu ja ma loodan, et tänasel päeval mõistab Poola seda selgelt.»

Kossatšov lubas teema tõstatada neljapäeval, kui esmakordselt kohtuvad kahe riigi parlamentide väliskomisjonide saadikud. Ka kohtub Venemaa delegatsioon reedel Poola riigipea kohusetäitja ning eelseisvate presidendivalimiste suursoosiku Bronislaw Komorowskiga.

«Patriot raketid ei sobi kuidagi praeguse loogika ja Vene-Poola suhete praeguse vaimsusega, mis on tõeline võimalus [suhete] normaliseerumiseks,» lisas Kossatšov, kelle sõnul on see vastuolus ka Venemaa ning Ameerika Ühendriikide ja NATO vahelise koostöö parandamisega.

Anonüümseks jääda soovinud Venemaa välisministeeriumi ametnik oli samuti Kossatšoviga samal arvamusel, kinnitades, et selline tegevus ei sobi Poola ja Venemaa praeguste suhete tasemesse ja aita tagada piirkonna stabiilsust. Allika hinnangul annab see hoobi riikide vahelisele usaldusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles