Silver Meikar: jälle tuhanded Maidanil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad Kiievi Iseseisvuse väljakul.
Meeleavaldajad Kiievi Iseseisvuse väljakul. Foto: Silver Meikar

Mitukümmend tuhat meeleavaldajat on taas kogunenud Kiievi Iseseisvuse väljakule et osa võtta traditsioonilisest pühapäevasest suurmiitingust, kirjutab Ukraina pealinnas viibiv inim­õiguste aktivist Silver Meikar.

Paarisaja meetri kaugusel Iseseisvuse väljakust Hruševski tänaval kestab rahulik Ukraina erivägede ja barrikaadide taha varjunud protestijate vastasseis. Maidan Nezaležnostile on paljud meeleavaldajad tulnud koos lastega, mis kinnitab, et vägivaldse konflikti puhkemist ei kardeta. Seda toestab ka Ukraina märulimiilitsa Berkuti kaitserivi, mis võrreldes varasemaga on muutunud oluliselt hõredamaks. Tiheda kaitserivi loomiseks piisavate meeste leidmist raskendavad kindlasti ka pikast vastasseisust tingitud kurnatus ning krõbedast pakasest tingitud haigused.

Eriväelaste meeleolu hoidmiseks on neile nädalaid valjuhäälditest lastud lõbusat muusikat. Sellele vastukaaluks on protestijad toonud võimsamad kõlarid, milles kantakse praegu üle Maidan Nezaležnostil peetavaid kõnesid. Lisaks ehitati eile õhtul barrikaadi peale suur ekraan, et ohtutundidel Berkutit sõltumatute uudistesaadetega harida.

Mitmed kiievlased pole meeleavaldusele tulnud tühjade kätega. Isiklike sõiduautodega tuuakse puid, seljakottides on termosed kuuma teega ja pakikesed kodus valmistatud kookide ning pirukatega. Paljud panevad raha mitmele poole üles seatud annetuskastidesse.  

Euromaidan on nii pikalt ja võimsalt saanud toimida just tänu sellele, et protestijate seljataga on nii suur vabatahtlike toetajate grupp. Isegi päevadel, kui Maidanil seisab vaid mõnisada inimest ja tuhatkond puhkab hõivatud hoonetes, toetavad neid miljonid üle Ukraina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles