Riigifirma müük ajas Taani võimuliidu tülli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helle Thorning-Schmidt.
Helle Thorning-Schmidt. Foto: SCANPIX

Taani peaministri Helle Thorning-Schmidti kava müüa osa riiklikust energiafirmast USA investeerimispangale Goldman Sachs tõi kaasa valitsusremondi.

Thorning-Schmidt tegi täna teatavaks muudatused valitsuse koosseisus, kus pärast vasakpoolse Sotsialistliku Rahvapartei lahkumist jäi ministrita kuus ministeeriumi. Endisest kliima- ja energiaministrist Martin Lidegaardist saab uus välisminister, endisest kõrghariduse ja teaduse ministrist Morten Østergaardist aga uus maksuminister. Uueks kliima- ja energiaministriks saab Rasmus Helveg Petersen, transpordiministriks Magnus Heunicke ja tervishoiuministriks Nick Hækkerup.

Valitsusremondi järel jätkavad võimuliidus sotsiaaldemokraadid ja sotsiaalliberaalne Det Radikale Venstre, kellel tuleb aga loota parlamendis koalitsioonist lahkunud Sotsialistliku Rahvapartei ja punaroheliste ühtsusnimekirja toetushäältele.

Sotsialistliku Rahvapartei lahkumise ajendiks oli sotsiaaldemokraadist Thorning-Schmidti juhitava valitsuse kava müüa umbes miljardi euro eest 19 protsenti kahjumis riiklikust firmast Dong Energy Ühendriikide investeerimispangale Goldman Sachs.

Hiljutise arvamusküsitluse teatel ei toeta tehingut 68 protsenti taanlastest. Tehingule vastu seisva Sotsialistliku Rahvapartei hinnangul annaks Dongi müük Goldman Sachsile vetoõiguse ettevõtte juhtimisel.

Viimaste arvamusuuringute järgi on vaidlus tehingu üle langetanud 2011. aastal ametisse asunud Thorning-Schmidti populaarsust, mis võib peaministriparteile tähendada raskusi järgmisel aastal toimuvatel valimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles