Terve varanduse maksnud kunstitöö kuulub hävitamisele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marc Chagall.
Marc Chagall. Foto: Wikipedia.org

1990ndatel 100 000 naela eest enda teada kuulsa Marc Chagalli teose ostnud Briti ärimeest Martin Langi tabas hiljuti halb üllatus, kui selgus, et teos on võltsing ja kuulub hävitamisele.

Lang ostis töö 1992. aastal ühe Vene kunstiärimehe soovitusel, kuid hiljutise BBC saate «Fake or Fortune?» (Võltsing või varandus?) jaoks kontrollisid töö ehtsust ka Pariisis asuva Chagalli komitee eksperdid. Nende sõnul on töö aga võltsing ning vastavalt Prantsuse seadustele kuulub see hävitamisele.

«Ma ei näe loogikat, kui hävitatakse midagi, mis on võimalik asitõend,» ütles Lang, kelle sõnul on töö tema omand ning kes nimetas komitee otsust liiga karmiks. Komitee peaks töö saatust arutama homme.

«See on imelik, peaaegu kättemaksuhimuline,» lisas Lang. «Mulle näib, et ausaid ja korralikke inimesi üritatakse veenda, et nad laseksid oma kunsti kontrollida.»

Langi sõnul saatis ta komiteele kirja, milles tegi ettepaneku kirjutada teose tagaküljele selle originaalist eristamiseks «võltsing» ja see talle tagasi saata. Ärimehe sõnul pole tema ettepanekule aga veel vastatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles