Google: USA võimud esitasid aastaga päringu üle 20 000 konto kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google logo
Google logo Foto: SCANPIX

USA võimud esitasid internetifirmale Google 2012. aasta teisel ja 2013. aasta esimesel poolel ühtekokku üle 20 000 päringu selle kasutajakontode kohta, teatas firma esindaja esmaspäeval.

Ühendriikide ametiisikud kasutasid välisluure jälgimisseadust (FISA) 2012. aasta teisel poolel Google'ilt info küsimuseks 12 000-13 000 konto kohta, 2013. aasta esimesel poolel küsisid nad netifirmalt infot 9000-10 000 konto kohta, kirjutas Google'i õiguskaitse ja infojulgeoleku õigusdirektor Richard Salgado blogis.

Firmadel on voli julgeolekupäringute arvu avalikustada poole aastase viivitusega vastavalt kokkuleppele USA justiitsministeeriumiga.

«Oleme seisukohal, et vaja on veel suuremat läbipaistvust selleks, et inimesed saaksid aru jälgimisseaduste toimimisest ja otsustada, kas need teenivad avalikku huvi või mitte,» kirjutas Salgado.

Internetifirmadel on kehtiva seadusandluse kohaselt lubatud avalikustada üksnes julgeolekupäringute suurusjärke. Neil on keelatud avaldada üksikasju, nagu milles päring seisnes ja kelle kohta infot taotleti.

Suhtlusvõrgustiku Facebooki üle miljardist kasutajakontost võeti 2012. aasta teisel poolel lähema vaatluse alla 4000-6000 kontot ning 2013. aasta esimesel poolel 5000-6000 kontot.

USA riikliku julgeolekuameti (NSA) endine luureanalüütik Edward Snowden tõi möödunud aastal avalikkuse ette Ühendriikide luureasutuste ulatuslikud andmekogumisprogrammid, mille toimimine eeldab koostööd IT-firmadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles