Ukraina protestijad kahtlustavad vägivallas ka «vene surmapataljone»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tundmatute vene aktsendiga kõnelnud meeste käes kaheksa päeva röövitud olnud aktivist Dmitro Bulatov.
Tundmatute vene aktsendiga kõnelnud meeste käes kaheksa päeva röövitud olnud aktivist Dmitro Bulatov. Foto: SCANPIX

22. jaanuaril röövitud Dmitro Bulatov sõnas pärast vabastamist, et kaheksa päeva väldanud piinamisest hoolimata ei õnnestunud tal oma kinnivõtjaid näha. Küll ütles Bulatov, et kuulis, kuidas kurjategijad kõnelesid vene aktsendiga.

Ukraina protestijad on varemgi kahtlustanud, et Ukraina julgeolekuolukorra tagamisele aitavad ebaseaduslikult kaasa ka venelased. Meeleavaldajate väitel on nad pealt näinud, kuidas märulimiilitsa Berkuti liikmed vahetavad rublasid grivnade vastu ning neid on kuuldud ka rääkimas puhast vene keelt – see tähendab ilma selgelt eristatava ukraina aktsendita.

Lisaks on avalikkuse ette jõudnud mitmed lood selle kohta, kuidas protestijaid ja ajakirjanikke röövitakse, pekstakse ja mõnel juhul ka tapetakse. Kurjategijateks on vene keelt kõnelevad tundmatud kurjategijad. Üks opositsiooniliidritest Arseni Jatsenjuk nimetas nähtust Ladina-Ameerikast tuttavaks surmapataljonide tegutsemiseks.

Moskva katsed Ukrainat enda külge kinnitada tekitab paljudes protestijates sügavat vastumeelsust ning sellisel pinnal on nad varmad ka vägivaldsete vene kampade tegutsemist uskuma.

Vene ajakirjaniku ja julgeolekueksperdi Andrei Soldatovi sõnul võib aga Venemaa süüdistamiseks olla liiga vara, sest Ukraina enda näol on tegu riigiga, kus on suur venekeelne kogukond.

«Ukrainas on üüratu hulk inimesi, kes võivad vene aktsendiga keelt rääkida. Nad võivad olla nii venelased, valgevenelased kui ka ukrainlased,» sõnas ta Raadio Vaba Euroopale. «Ma saan inimeste muredest aru ja ma tean, et pikka aega on liikunud kuulujutud, et Venemaalt pärit üksused või isikud võivad Ukrainas tegutseda. Kuid mulle tundub, et praeguses staadiumis ei piisa selliste väidete esitamiseks tõendeid,» sõnas ta.

Ukraina poliitikaeksperdi Taras Berezovetsi sõnul on möödunud aasta novembris puhkenud Euromaidani protestidest alates lähetatud riiki mitmeid Vene julgeolekujõude. «Kiievis on esindatud Vene luurekogukonna erinevaid kihte – seal on Vene kaitseministeeriumi luureteenistuse agente kui ka föderaalse julgeolekuteenistuse (FSB) töötajaid,» ütles ta.

«Nende peamiseks ülesandeks on Ukraina julgeolekustruktuuride ja sõjaväega koostööd teha. Ma ei välistaks ka võimalust, et nad võivad anda nõu, kuidas rahumeelseid proteste maha suruda, kuna Venemaa on selles vallas täiuseni jõudnud,» lisas Berezovets. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles