Kesk-Aafrika vabariigi sõdurid lintšisid julmal moel arvatava eksmässulise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna Banguis litšisid sõdurid julmal moel arvatava mässulise.
Täna Banguis litšisid sõdurid julmal moel arvatava mässulise. Foto: SCANPIX

Kesk-Aafrika vabariigi (KAV) sõdurid litšisid täna pärast sõjaväelist tseremooniat arvatava mässulise. Nad peksid ja pussitasid meest, tirisid tema elutut keha mööda tänavaid ning lõikasid tal seejärel ihuliikmeid küljest ja panid laiba põlema.

Kohe pärast pealinnas Banguis toimunud tseremoonia lõppemist, kuhu oli kutsutud kõrgeid sõjaväelasi ja valitsusametnikke, ründasid mundrites sõdurid erariietes noort meest. Nad trampisid ta pea peal, pussitasid teda ning viskasid ohvrit kividega. Juhtumit nägi pealt hulk inimesi ning ka uudisteagentuuri AFP ajakirjanik.

Julm rünnak jäi paljude kaamerasilmade ette ning see juhtus kohe pärast seda, kui riigi ajutine president Catherine Samba-Panza oli pidanud pidulikul tseremoonial kõne, kus väljendas uhkust selle üle, kuidas Kesk-Aafrika relvajõud aitavad riiklikule julgeolekuolukorrale kaasa.

«Ta on Seleka (endine mässuline)!», «Ta on sissetungija!», karjusid sõjaväelased. Nendega lõi kiirelt kampa vihane rahvamass.

Kui ohvri  surnukeha lohistati mööda tänavaid, vaatasid tseremooniat julgestanud Aafrika Liidu juhitud MISCA-missiooni sõdurid seda lihtsalt pealt. Pealtnägijate sõnul said ründajad surnukeha tükeldatud ja selle põlema süüdatud, enne kui MISCA sõdurid lõpuks pisargaasi ja hoiatuslaskude abil rahvamassi laiali ajasid.

Intsident näitab veelgi kaose ulatust riigis, kus möödunud aasta märtsis haarasid võimu moslemiusulised Seleka mässulised. Järgnes tapmis-, rüüstamis- ning vägistamislaine, mille ohvriteks olid kristlased. Pool KAVi elanikest on kristlased, moslemeid elab riigis 15 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles