Panama kanali laiendustööd peatati

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Panama kanal.
Panama kanal. Foto: SCANPIX

Panama kanali laiendust teostav rahvusvaheline konsortsium peatas kolmapäeval töö projekti kallal, ütles kanali administraator Jorge Quijano.

Hispaania juhitav konsortsium Grupos Unidos por el Canal (GUPC) peatas mõni hetk tagasi töö, sõnas Quijano. «Nad esitasid ähvarduse ja täna tegid nad selle teoks.»

2009. aastal 3,2 miljardi dollari suuruse pakkumisega hanke võitnud konsortsium, kuhu kuuluvad Hispaania ettevõte Sacyr Vallehermoso, Itaalia firma Impregilo, Belgia ettevõte Jan De Nul ja Panama firma Constructora Urbana SA, hoiatas 1. jaanuaril, et võib 1,6 miljardi dollari suuruse ülekulu tõttu tööd peatada.

Panama rahandusminister Frank De Lima kinnitas jaanuari lõpus, et laiendustööd valmivad vaidlustest hoolimata 2015. aastal.

Quijano ütles kolmapäeval, et GUPC «paindumatu positsiooni» tõttu jooksid ummikusse läbirääkimised selle üle, kes ülekulu peab kandma.

Hispaania kompanii Sacyr süüdistas kolmapäeva hommikul läbirääkimiste nurjumises kanalivõime. Kompanii ütles avalduses, et konsortsium jätkab lahenduse otsimist, et töödega 2015. aastal lõpule jõuda.

Panama kanali rajas USA aastatel 1904-1914. Aastast 1999 kuulub kanal Panamale, kelle majandustegevusest 80 protsenti on seotud kanaliga.

Kõige suuremad kanalit läbivad alused mahutavad praegu kuni 5000 konteinerit. Pärast laiendamist saavad kanalit läbida supertankerid ja alused, mis mahutavad kuni 12 000 konteinerit.

Umbes 80 kilomeetri pikkust kanalit kasutab aastas 13 000 - 14 000 laeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles