Rumeenia presidendile määrati romade solvamise eest rahatrahv

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rumeenia president Traian Băsescu
Rumeenia president Traian Băsescu Foto: SCANPIX

Rumeenia diskrimineerimisvastane komisjon määras president Traian Băsescule romasid solvavate märkuste eest rahatrahvi.

«See pole esimene kord, kui president teeb selliseid diskrimineerivaid märkusi, mistõttu me otsustasime teda trahvida,» ütles komisjoni esindaja Istvan Haller.

Komisjon trahvis riigipead umbes 130 euroga 2010. aastal tehtud märkuse eest, kui Sloveenias visiidil viibinud Băsescu ütles, et «paljud nomaadidest romad elavad sellest, mida nad varastavad».

Presidendi kommentaar pälvis kümnete inimõigusorganisatsioonide kriitika, kes nimetasid riigipea sõnakasutust rassistlikuks. Kohalik romade õiguste eest seisev organisatsioon esitas presidendi vastu komisjonile ka ametliku kaebuse.

«Komisjoni otsus on väga oluline. See on esimene kord, kui Rumeenia president peab maksma trahvi romade vastu suunatud diskrimineerivate märkuste pärast,» ütles organisatsiooni Romani Criss esindaja Marian Mandache. «Trahv on väike, kuid see saadab selge sõnumi: diskrimineerivate kommentaare tehes saad sa karistada isegi siis, kui oled president,» lisas Mandache.

Presidendi kantselei pole teemat kommenteerinud. Juba enne trahvi määramist oli sama komisjon riigipead korduvalt noominud. Näiteks kritiseeris komisjon riigipead ühe ajakirjaniku «räpaseks mustlaseks» nimetamise eest ja selle eest, et ta süüdistas romasid varastamises.

Rumeenias elab viimase rahvaloenduse andmetel 600 000 mustlast ehk rohkem kui üheski teises Euroopa riigis, kuid inimõigusorganisatsioonide sõnul võib neid seal olla kuni kaks miljonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles