Norra parempopulistid nõuavad sisserände piiramiseks referendumit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Progressipartei vajab sisserändeteemalise referendumi korraldamiseks teiste parteide toetust. Fotol Norra parlamendihoone.
Progressipartei vajab sisserändeteemalise referendumi korraldamiseks teiste parteide toetust. Fotol Norra parlamendihoone. Foto: SCANPIX

Norra parempopulistid nõuavad immigratsiooni karmistamiseks vastava referendumi korraldamist.

Progressipartei tuli sellega välja kaks päeva pärast Šveitsis korraldatud rahvaküsitlust, kus toetati Euroopa Liidu kodanike sisserände piiramist.

Norra ja Šveits pole Euroopa Liidu liikmed, kuid nad seni järginud tööjõu vaba liikumise põhimõtet. Mõlemad maad kuuluvad ka Schengeni viisaruumi, mille peamine põhimõte on piirikontrollide kaotamine sisepiiridel.

Progressiparteis immigratsiooniküsimustega tegelev rahvasaadik Mazyar Keshvari, kes on pärit Iraanist, pidas referendumi korraldamise ideed huvitavaks. «Olen kindel, et enamus Norra poliitilistest parteidest toetab sissrände piiramist. Seda näitavad küsitlused,» rääkis ta ajalehele VG.

Referendumid pole Norra igapäevased asjad, Progressipartei vajab oma algatusele teiste erakondade toetust.

Progressipartei pääses Norra parlamenti aasta tagasi ja seda esimest korda oma 40-aastase ajaloo jooksul. Erakonda teatakse kui karmi sisserändepoliitika ja suurte maksukärbete toetajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles