Raport: Rootsi prostitutsioonipoliitika peaks keskenduma meestele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klienti ootav prostituut.
Klienti ootav prostituut. Foto: SCANPIX

Prostituudile maksmise eest kohtulikult karistatud mehed vajavad abi, et mitte uuesti samale teele minna, näitab Rootsi valitsuse tellimusel koostatud analüüs.

«Prostitutsioonivastane töö peab keskenduma rohkem meeste rollile,» seisab täna avaldatud raportis «Mehed ja võrdsus».

Ettekande koostas Rootsi soolise võrdsuse ministri Maria Arnholmi tellimisel ekspertide rühm, kuhu kuulus teadlasi, ettevõtjaid ja ametiühingutegelasi.

Rootsis võeti esimese riigina maailmas 1999. aastal vastu seadus, mis keelab seksi eest maksmise, kuid lubab prostituudina töötada.

Seaduserikkujatele on tehtud tuhandeid trahve summades kuni 7500 krooni, kuid vangi ei ole kedagi seni pandud, ehkki seadus võimaldaks sedagi.

Ehkki rootslaste enamus toetab seksiostmise seadust, tuleks raporti autorite sõnul pöörata rohkem tähelepanu meestele, kes jätkuvalt seksi eest maksavad.

«Esmajoones on vaja juhtida tähelepanu meestele, kes seksi ostavad. Meeste suhtumisest seksi eest maksmisse tuleb rohkem rääkida, kuigi on raske saada midagi teada inimeste kohta, kes nende teenete eest maksavad,» kirjutavad ettekande koostajad.

«Tänapäeval on Stockholmis, Malmös ja Göteborgis algatusi seksi eest maksvatele meestele, millega toetatakse nende meeste püüdeid oma käitumist muuta.»

Asjatundjate soovitus prostituutide teenetest huvitatud meestega tõsisemalt töötada on vastuolus peaminister Fredrik Reinfeldti üleskutsega seaduserikkujaid karmimalt karistada ja ka vangi mõista.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles