Itaalia peaminister esitas presidendile lahkumisavalduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Itaalia peaminister Enrico Letta esitas täna president Giorgio Napolitanole tagasiastumispalve, ütles presidendikantselei avalduses.

President peab reedel ja laupäeval konsultatsioone Lettale mantlipärija leidmiseks, kuid eeldatavasti saab selleks Firenze linnapea Matteo Renzi, kelle survel peaminister ametist lahkus.

Letta teatas tagasiastumisest neljapäeval, kui tema Demokraatliku Partei juhtkond oli heaks kiitnud parteijuhi Renzi ettepaneku moodustada uus valitsus.

Presidendikantselei ütles avalduses, et Napolitano püüab poliitilisele kriisile kiiresti tõhusa lahenduse leida, et Itaalia saaks minna edasi hädavajalike majandus- ja valimisseaduse reformidega.

Letta, 47-aastane endine kristlik demokraat tänas presidendipaleesse saabudes Twitteri vahendusel kõiki toetajaid ja abilisi. Veel kolmapäeval kinnitas ta, et ei kavatse mingil juhul tagasi astuda, ja esitas 2014. aastal läbiviidavate reformide programmi.

Arvamusküsitluste järgi enamik itaallasi Letta ja Renzi võimuvangerdust ei poolda, vaid oleks eelistanud ennetähtaegseid valimisi.

39-aastasest Renzist saab demokraatide valitsuse kolmas peaminister. Enne Lettat juhtis kaks aastat valitsust Mario Monti, kes oli sunnitud tagasi astuma, kui tema eelkäija Silvio Berlusconi partei teda toetamast loobus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles