Iisrael ründas Vahemerel abilaevade konvoid

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad Iisraeli konsulaadi ees Istanbulis.
Meeleavaldajad Iisraeli konsulaadi ees Istanbulis. Foto: SCANPIX

Iisraeli sõdurid ründasid Vahemerel Gaza sektori suunas liikunud abilaevade konvoid, hukkus vähemalt kümme inimest.


Laevade lastiks olid abisaadetised, alustel viibis arvukalt Palestiina-aktiviste, vahendas AFP. Konvoi eesmärgiks oli murda läbi Iisraeli mereblokaadist ja toimetada abipakid Gazasse.

Türgi heategevusorganisatsiooni teatel hukkus vähemalt 15 inimest, valdav osa neist on türklased.

Iisraeli eraraadiojaam 10 teatas, et merejalaväelased avasid tule pärast seda, kui abilaevadel viibinud inimesed neid kirveste ja nugadega ründasid. Oma infoallikat raadiojaam ei avaldanud.

Raadiojaam ei edastanud, kas hukkunute ja vigastatute seas on reisijad või sõjalaevastiku meremehed.

Iisraeli armee raadio teatel sai kokkupõrgetes surma 10-14 inimest. Märul puhkes pärast seda, kui reisijad üritasid sõduritelt relvi ära võtta.

Praegu pole selge, kas vägivald puhkes ühel konvoisse kuulunud laeval või mitmel.

Kuuest laevast koosnev konvoi asus teele Küproselt. Laevadel viibib kokku 700 inimest, nende hulgas on erinevate riikide poliitikuid ja kultuuritegelasi.

Iisraeli tööstus- ja kaubandusminister Binyamin Ben Eliezer väljendas juhtunu üle kahetsust. «Ma võin kõigi nende hukkunute pärast väljendada üksnes kahetsust,» rääkis ta AFP vahendusel.

Ta ei avalikustanud varahommikuses rünnaku surmasaanute arvu.

Konvoi koosseisus on ka Türgi laevu, mistõttu lubas Türgi välisministeerium, et juhtunu toob kahe riigi suhetele kaasa parandamatuid tagajärgi.

«Tsiviilisikute ründamisega näitas Iisrael taas, et ta ei hooli inimeludest ega rahumeelsetest algatustest. Me mõistame Iisraeli ebainimliku käitumise tõsiselt hukka,» seisab Türgi välisministeeriumi teates.

Ankara kavatseb nõuda selgitusi Iisraeli suursaadikult Gabby Levylt, kes kutsuti seetõttu välisministeeriumi.

Iisrael ja Egiptus sulgesid oma piirid Gazaga kolm aastat tagasi pärast Hamasi võimuletulekut. Hiljem on piirkonda lubatud abisaadetisi piiratult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles