Pubid plindris: brittide õllejanu kustub peadpööritava kiirusega

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agressiivsed purjutajad võivad Suurbritannias pubi ukse taha jääda.
Agressiivsed purjutajad võivad Suurbritannias pubi ukse taha jääda. Foto: Reuters / Scanpix

Viimase kahe kümnendiga on muutuvad majandusolud ja maitsed pühkinud minema iga viienda Briti pubi. Trend süveneb üha.

Alates 2008. aasta finantskriisist on Suurbritannias uksed sulgenud 7000 pubi. Nii mõnigi väiksem kogukond on sattunud olukorda, mis veel mõnda aega tundus mõeldamatuna: pubi polegi.

Briti valitsus on tunnetanud vastutust tegutseda, kirjutab New York Times: värskete seaduste valguses on kodanikel õigus nõuda pubidele «kogukondlikult väärtusliku vara» staatust, mis tagab teatud kaitse lammutamise eest ning aitab kohalikel rahvaalgatuse korras pubid üles osta, napsates need ära muid plaane hauduvate kinnisvarahaide nina alt.
Tänase seisuga on kogukondliku kaitse alla võetud umbes 300 pubi.

«Meile meeldib mõelda, et pubi on rahvusvahelisel areenil suhteliselt unikaalne nähtus, üks väga traditsiooniline asi,» ütles konservatiivist parlamendiliige Brandon Lewis, kes peab ühtlasi kogukonnapubide ministri (Community Pubs Minister) ametit. «Paljudes kogukondades on nad [pubid] tõesti tähtsad, mitte üksnes kooskäimise kohtadena, vaid [kuna] seal kogutakse raha ühiskondlike algatuste tarvis, seal peab plaane kohalik jalgpalliklubi, seal toimuvad emade kohvihommikud.»

Pubide seis on siiski habras.

Suitsetamise-vastased seadused peletavad eemale tubakalembelisi kliente. Kes soovib õlut tarbida, saab seda odavamalt ostukeskustest. Londonis on kinnisvarahinnad tõusuteel ning pubid seetõttu arendajate huviorbiidis.
Ja muutumas on ka kultuur kui selline: Briti pubi- ja õlleliidu andmetel joovad saareriigi elanikud antud märjukest suisa 23 protsenti vähem, kui kümme aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles