Rootsit süüdistatakse Šveitsi hävitajareferendumisse sekkumises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hävitajaostu vastaste plakat.
Hävitajaostu vastaste plakat. Foto: SCANPIX

Rootsi valitsust süüdistatakse liigses sekkumises Šveitsi rahvahääletusse 22 Gripeni hävitaja ostmiseks, Šveitsi üks suuremaid erakondi lubas loobuda hävitajate ostu toetava kampaania juhtimisest, vahendas uudisteportaal The Local.
 


Šveitsi kristlikud demokraadid (CVP) teatasid erakonna võrgulehel, et ei saa enam «jah»-hääletust juhtida, viidates Rootsi valitsuse ja firma Saab sekkumisele.

«CVP jaoks on asi selge: rahvahääletus toimub Šveitsis siinsete vahendite ja argumentidega,» märgitakse avalduses, mille allkirjastas erakonna esimees Christophe Darbellay.

Šveits korraldab 18. mail referendumi Rootsi hävitajate Gripen ostu üle. Rahvahääletust on hakanud varjutama väited, nagu üritaks Rootsi tulemust mõjutada. Rootsi riigiraadio teatas veebruari algul viitega saladokumentidele, et Rootsi suursaadik Šveitsis korraldab Šveitsi ajakirjanduse jaoks intervjuusid ja positiivseid artikleid Rootsi kohta.

Jaanuaris sattus rahvahääletuse väidetava mõjutamise eest rünnaku alla ka Saab. Šveitsi sotsiaaldemokraadist parlamendiliige Evi Allemann väitis, et Saab rahastas kampaaniat tehingu toetuseks.

Saabi toetus Gripenite ostu kampaaniale ei ole tehniliselt seadusevastane, kuid Allemanni silmis on Rootsi firma käitumine piiripealne. «Meil ei ole kindlaid referendumikampaania reegleid ja selle tõttu tundub välisfirmadele, et nad võivad riigi otsustesse häbenematult sekkuda,» ütles rahvaesindaja uudisteagentuurile TT.

Kristlikud demokraadid, keda Šveitsi viimastel valimistel toetas 12 protsenti valijatest, toetavad enda sõnul endiselt Gripenite ostu, kuid ei soovi selle saavutamiseks Stockholmi ega Saabi sekkumist.

«Me ei taha mingit Rootsi suursaadiku, valitsuse ega Saabi sekkumist,» ütles CVP poliitik Urs Schwaller ajakirjandusele.

Šveitsi valitsus kiitis 2011. aastal heaks 22 Jas Gripeni hävitaja ostu 3,13 miljardi Šveitsi frangi (2,2 miljardi euro) eest. Kuna tehingu on heaks kiitnud ka parlament, ei saa seda sellisel kujul tõkestada, kuid rahvahääletusel loodavad tehingu vastased vaidlustada seaduse, mis võimaldab lennukite ostu rahastada, eraldades selleks kaitse-eelarvest kümne aasta jooksul 300 miljonit franki aastas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles