Soome politsei jättis tuhat relvaomanikku vastava loata

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome politseiauto
Soome politseiauto Foto: Soome politsei

Soome politsei tühistas tuhat relvaluba ja tegi hoiatuse veel 750 relvaomanikule eelkõige politsei sekkumist vajanud korduvate purjutamiste tõttu.

Relvaloata jäid näiteks vägivallatsemise ja narkokuritegude tõttu karistatud inimesed, vahendas YLE. Korduvad arestimajas viibimised ja purjus päi autojuhtimised võivad viia samuti relvast ja loast ilmajäämiseni.

Politsei kammis läbi nii relvalubade kui kuriteoavalduste registri. Ettevõtmise taga on Kauhajoe koolitulistamise põhjuste uurimine.

Kuriteoavalduste registrist leiti kokku 40 000 relvaomanikku, korravalvurid algatasid uurimise 5500 relvaloa kohta.

Politseipeadirektor Mikko Paatero kinnitas, et tulemused vastasid ootustele.

Siseministeeriumi ametnikud viisid eelmise aasta lõpus igale politseijaoskonnale nimekirja, kuhu oli koondatud kõik vastavas piirkonnas elavad kuriteoregistris olevad relvaomanikud.

Relvalubade register ja kuriteoavalduste register eksisteerivad praegu erinevates infosüsteemides, kuid 2011. aastast olukord muutub. Järgmisel aastal saab politsei otsida mõlemast kohast andmeid paralleelselt.

Soomes on 600 000 relvaloa omanikku.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles