Šoti peaminister esitas ELile väljakutse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šotimaa peaminister Alex Salmond.
Šotimaa peaminister Alex Salmond. Foto: SCANPIX

Šoti peaministri Alex Salmondi sõnul oleks iseseisva Šotimaa väljaarvamine Euroopa Liidust vastuolus euroopalike ideedega.

«Šotimaa demokraatliku tahtega mittearvestamine oleks vastuolus Euroopa demokraatliku väljendusvabaduse ja kaasamise ideaaliga. See heidaks Euroopa Liidule isegi suurema väljakutse kui Ühendkuningriigi ähvardus blokist välja astuda. Seepärast pole ükski liikmesriik andnud mõista, et kavatseks Šotimaa liikmesuse blokeerida,» ütles Salmond vastuseks Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barroso hiljutisele kõnele.

Oma kõnes märkis Barroso, et iseseisva Šotimaa astumine ühenduse liikmeks oleks keeruline, kuna uue liikme tekkimise liikmesriigi koosseisust peaksid heaks kiitma kõik ülejäänud ühenduse liikmed.

Tunamullu sai pärast pikki vaidlusi Londoni ja Edinburghi vahel selgeks, et referendum 18. sajandi alguses iseseisvuse kaotanud Šotimaa võimaliku taasiseseisvumise üle toimub tänavu 18. septembril. Referendumil esitatakse «jah/ei» vastusevariantidega küsimus «Kas Šotimaa peaks olema iseseisev riik?»

Vähem kui aasta enne rahvahääletust pole aga selge, kas Šotimaa omavalitsus ka oma tahtmise saab. Viimase arvamusküsitluse järgi toetab iseseisvust 37 ja selle vastu on 44 protsenti šotlastest, 19 protsendil puudus kindel seisukoht. Samas on jätkuvalt kõrge nende inimeste arv, kes toetavad suuremat autonoomiat Ühendkuningriigi koosseisus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles