Ekspert: Iisraeli ei mõõdeta teistega sama standardi järgi

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli rahvusvahelise õiguse professor Lauri Mälksoo.
Tartu Ülikooli rahvusvahelise õiguse professor Lauri Mälksoo. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees.

Rahvusvahelise õiguse ekspert Lauri Mälksoo hinnangul ei mõõda rahvusvaheline avalikkus Iisraeli tegusid samade standardite järgi, kui teisi riike, sest mingis mõttes saadab meid veel tänapäevalgi holokausti vari.

Iisraeli merevägi pidas täna Vahemeres kinni Gaza sektorisse abi viia tahtnud laevakonvoi ning tekkinud tulistamises hukkus vähemalt kümme inimest ja mitmed on saanud vigastada.

Mälksoo sõnul ei ole toimunu puhul põhiküsimus selles, kas rünnak toimus Iisraeli territoriaalvetes või avamerel, vaid see, et Iisrael on ise tahtnud kehtestada režiimi Gaza piirkonnas ning on mingis mõttes lülitanud välja rahvusvahelise õiguse kehtivuse, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Mälksoo hinnangul on Iisraeli ja rahvusvahelisele õigusele kuulekuse küsimus olnud pidevalt päevakorral. «Mingis mõttes see holokausti vari saadab meid tänase päevani - maailma avalikkus ja julgeoleku nõukogu võib-olla Iisraeli aktsiooni samade standardite järgi ei mõõda, millega teisi riike mõõdetakse,» rääkis Mälksoo ja selgitas, et on olnud mitmeid juhtumeid, kus Iisraeli sõjalise tegevuse suhtes on tehtud hukkamõistev hinnang, kuid Iisrael on jätkanud oma tegevust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles