Kelam Ukraina sündmustest: resolutsioonidest enam ei piisa, vaja on tegusid

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänane vaade Kiievi Iseseisvuse väljaku barrikaadidele.
Tänane vaade Kiievi Iseseisvuse väljaku barrikaadidele. Foto: SCANPIX

Täna andsid Euroopa Parlamendis Ukraina värskete sündmuste kohta pressikonverentsi EP väliskomisjoni esimees Elmar Brok, mitmed teised saadikud ja ka Ukraina Eurovisiooni-laulja ning praegune Euromaidani aktivist Ruslana Lõžõtško. Üritusel viibis kohal ka Eesti eurosaadik Tunne Kelam.

«Kokkusaamisel valitses eranditult selge suhtumine, et Ukraina olukorra puhul ei piisa enam resolutsioonidest, vaid on vaja tegusid. Eilne verevalamine vapustas kõiki ja kohtumise üheks keskseks küsimuseks oli, milliseid vahendeid nüüd kasutada,» sõnas Kelam pärast üritust Postimehele.

Kelami hinnangul oleks tarvis paralleelset lähenemist Ukrainale ja Venemaale. «Kõigepealt peaks EL kehtestama sanktsioonid vastutavate isikute suhtes Ukrainas,» ütles ta. Kelam lisas, et teemaga seoses on tugevalt pildil ka Venemaa ning sel põhjusel peaks EL aluseks võtma ka nn Magnitski nimekirja soovitusi ja kandma musta nimekirja ka need, kes inimõiguste rikkumise ja korruptsiooni eest Venemaal vastutavad.

Kelam lisas, et eile ei võtnud Ukraina president Viktor Janukovõtš mitmete tundide jooksul telefonitoru, kui tänaval inimesi peksti. Tema sõnul tegi Euroopa Rahvapartei (EPP) ettepaneku saata Ukrainasse nüüd võimalikult kiiresti ka võimalusel ELi välisministrite delegatsioon või EPP delegatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles