Mida tähendab Ukrainas üleriigiline terroritõrjeoperatsioon?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina protestija näitab, milliseid vigastusi saab kokkupõrkelt märulimiilitsaga.
Ukraina protestija näitab, milliseid vigastusi saab kokkupõrkelt märulimiilitsaga. Foto: SCANPIX

Ukraina julgeolekuteenistus (SBU) teatas täna, et alustab üleriigilist terroritõrjeoperatsiooni. Ukraina väljaanne KyivPost uuris poliitikaanalüütik Tarass Berezovetsilt lähemalt, mida see täpselt tähendada võiks.

Berezovetsi sõnul tähendab väljakuulutatud operatsioon põhimõtteliselt seda, et SBU – nii tuntakse riigis Nõukogude aja KGB järglast – võib tahte korral protestijaid läbi otsida, neilt vara ära võtta ning nad vahistada. «Selles pole tarvis kohtuorderit ega ühtki muud õiguslikku alust,» sõnas Kiievis paikneva poliitilise nõustamisfirma Berta Communications juht Berezovets.

«Nad võivad kinni pidada ja üle kuulata igaühe, kes võib nende kahtluste kohaselt terrorist olla. Nad võivad su tänavalt röövida ja 72 tunni järjest kinni hoida, ilma et peaks perekonnale sellest teada andma,» täiendas ta.

Lisaks võivad julgeolekuteenistuse ametnikud läbi otsida näiteks autosid ja kontoreid ja sealt asju konfiskeerida ning ka on neil luba sundida mobiiliside- ja internetisideoperaatoreid teenuseid katkestama. «Selleks pole neil vaja mingit kohtuluba,» rõhutas Berezovets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles