Vaherahu rahustas Kiievis mõnevõrra olukorda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relvarahu rahustas Kiievis olukorda
Relvarahu rahustas Kiievis olukorda Foto: SCANPIX

Ukraina president Viktor Janukovõtš teatas eile relvarahust ja see rahustas mõnevõrra olukorda Kiievi Iseseisvusväljakul.

Euroopa Liidu riikide ministrid arutavad täna, kas Ukrainale peaks panema sanktsioone, edastab Reuters.

Meeleavaldused ei ole siiski täiesti lõppenud. Kiievi keskväljakule kogunenud protestijad suhtusid Janukovõtši relvarahulubadusse skeptiliselt.

Välisajakirjanike kinnitusel oli ööl vastu tänast väljakul ikka sadu inimesi. Meeleavaldajad põletasid barrikaade, mille taga olid miilitsa eriüksused. Miilitsaüksused kasutasid meeleavaldajate vastu veekahureid. Osa protestijatest kasutas korrakaitsjate vastu ilutulestikurakette.

Ukraina meeleavaldustes on senistel andmetel hukkunud 26 inimest ja umbes 600 saanud vigastada.

President Janukovõtš teatas vaherahust eile hilisõhtul. Samuti kutsus ta opositsiooni uuesti läbirääkimislaua taha.

Euroopa Liidu riikide välisministrid kogunevad täna Brüsselisse arutama Ukrainale kehtestatavaid võimalikke sanktsioone.

Mitmed ELi liikmesriigid teatasid, et pooldavad sanktsioone, kuna Ukraina valitsus hakkas vägivallaga proteste maha suruma.

ELi ministrid kaaluvad Ukraina juhtidele ELi riikidesse sissesõidukeelu kehtestamist ning nende Euroopa pankades oleva raha külmutamist.

USA on juba riigijuhtide «musta nimekirja» pannud 20 Ukraina valitsuse esindajat, kes ei tohi USAsse siseneda.

USA president Barack Obama ja Kanada peaminister Stephen Harper nimetasid Ukraina vaherahu sammuks õiges suunas.

«See relvarahu võib olla esimene samm Ukraina valitsuse ja opositsiooni üksteisemõistmisel. Samas tuleb neil välja öeldu ka ellu viia ehk läbirääkimisi pidada,» teatasid Obama ja Harper.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles