Perekond varjab väljasaatmisohus egiptlannat

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
82-aastane Irina Antonova Helsingi haiglas.
82-aastane Irina Antonova Helsingi haiglas. Foto: SCANPIX

Soomes viibiva 64-aastase egiptlanna Eveline Fadayeli perekond viis oma vanaema ametnike eest peitu.

Ametivõimud andsid välja korralduse, mille järgi peab naine olema Soomest lahkunud 13. juuniks, vahendas YLE.

Fadayeli ja tema saatusekaaslasest venelanna Irina Antonova (82) toetuseks tekkis tugirühm, kes vastustab eakate naiste saatmist vastavalt Egiptusesse ja Venemaale. Eile korraldas see meeleavalduse Helsingi kesklinnas.

«Oleme vaimselt täitsa läbi. Lapsed ei saa ka aru, miks meie vanaema üritatakse riigist välja saata,» rääkis Fadayeli minia Tarja Gerges.

Naise sõnul peitsid nad vanaema politsei eest ära. Ta ei tahtnud avalikustada isikut või organisatsiooni, kes oli perele selles küsimus abi pakkunud. Varem oli egiptlannale turvapaika pakkunud Vantaa kirik.

Nii Antonova kui Fadayeli järeltulijad elavad küll Soomes, kuid kuna põhjanaabrite seaduste kohaselt ei loeta vanavanemaid tuumikpere liikmeteks, saadetakse eakad naised riigist välja.

Mõlema naise perekonna väitel ei saaks nende eakad vanaemad üksinda hakkama.

Siseministeerium ei taha kõrgema astme kohtu otsusesse sekkuda. «Oleks imelik, kui minister sekkuks õigusorgani tegevusse,» ütles siseministeeriumi riigisekretär Antti Pelttari.

Soomes kavatsetakse viia sisse nn vanaemade paragrahv, mille järgi saaks elamisloa anda ka inimesele, kes ei kuulu otseselt tuumikpere hulka.

Pelttari sõnul lubati seadusepügalat liiga kiiresti. Seaduse ettevalmistamine, selle mitmed lugemised parlamendis ja lõpuks tõlkimine rootsi keelde võtab aega mitu kuud, selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles