Uuring ennustab Poolale kaht valimiste ringi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bronislaw Komorowski
Bronislaw Komorowski Foto: Reuters/ScanPix

Kolm nädalat enne Poola erakorralisi presidendivalimisi seisab küsitluste kohaselt favoriidi positsioonil praegune riigipea kohusetäitja Bronislaw Komorowski, samas ei paista tema toetus siiski piisavalt suurena, et tulla võitjaks juba esimeses ringis, vahendab uudistevõrk AFP.


Liberaalse erakonna Kodanike Platvorm kandidaadi Komorowski poolt hääletaks uuringufirma SMG/KRC andmeil 46 protsenti poolakaist. Aprillis hukkunud president Lech Kazcynski Seaduse ja Õigluse partei kandidaadist kaksikvenda Jaroslaw Kaczynskit toetab 30 protsenti valijaist. Sama küsitluse kohaselt plaanib valima minna 49 protsenti 30 miljonist valimisõiguslikust poolakatest.

20. juunil peetavas esimeses valimisvoorus võitmiseks läheks ühel kandidaadil vaja vähemalt 50 protsendi hääletamaskäinute toetust. Kui seda kellelgi koguda ei õnnestu, toimub 4. juulil teine voor.

AFP korrespondendi kirjelduste kohaselt on Poolat tabanud rekordilised uputused pärast 10. aprilli katastroofi välja kuulutatud presidendivalimiste kampaania avalikus ruumis kõrvale tõrjunud. Poola lääne- ja lõunaosa tabanud uputused on nõudnud 17 inimelu.

«Poolal pole kunagi olnud sellist valimiskampaaniat,» rääkis Kaczynski meeskonda juhtiv Pawel Poncyliusz AFP-le. «Ega ole sellist olnud ka ühelgi teisel Euroopa riigil. Need kaks katastroofi avaldavad kampaaniale tugevat mõju.»

Tavaolukorras oleksid Poola teadetetulbad täis kampaaniaplakateid ja poliitikud tegeleksid aktiivselt üksteise pihta pori loopimisega, märkis agentuur.

«Meie plakatid on valmis, kuid me ootame nende ülespanekuga,» ütles Seaduse ja Õigluse partei asejuht Adam Lipinski. «Õhkkond pole jätkuvalt sobiv.»

Ka Komorowski partei pressiesindaja Malgorzata Kidawa-Blonska ütles, et nad alles valmistuvad areenile astumiseks. «Väikeste sammudega naaseme me kampaania juurde. Me teeme olukorda arvestades seda, mis on võimalik,» ütles ta.

Poliitturunduse ekspert Eryk Mistewicz oletas, et praegu mängivad kõik osapooled ootamismängu. «Esimesena ründav partei teab, et võib riskida kõigist oma võimalustest ilma jäämisega,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles