Otse Kiievist: inimesed pole võidus kindlad

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad Kiievis presidendipalee juures.
Meeleavaldajad Kiievis presidendipalee juures. Foto: SCANPIX

Ukraina pealinnas meelt avaldavad inimesed peavad eilset kokkulepet küll võiduks, kuid pole kindlad, et see jääb püsima, rääkis TV3 uudiste esindajana Ukrainas viibiv fotograaf Raigo Pajula Postimehele.

«Inimesed on ühest küljest rõõmsad, põhimõtteliselt on võit saavutatud, aga nad pole kindlad, et see on püsiv,» ütles Pajula, kelle sõnul on linnas ka leinameeleolu, kuna mälestatakse meeleavalduste käigus hukkunuid, keda ametlikult on 77, kuid kinnitamata andmetel sadakond. «Aeg-ajalt toimub ka vihapurskeid, näiteks kui hukkunuid Maidanilt ära saadetakse. Rahvas nõuab kättemaksu.»

Pajula sõnul kindlustati eile linnas endiselt barrikaade ning varuti varustust. Kui liiklusmiilitsad välja arvata, siis julgeolekujõude polnud linnas tema sõnul märgata. Küll aga patrullis Kiievis omakaitse. «Need inimesed kannavad täisvarustust, väike pinge on õhus, hirm, et midagi võib juhtuda,» lisas ta.

Pajula sõnul pole linnas aga rüüstamisi toimunud. «Mõned inimesed arvavad, et see võib juhtuda, sest kontrolli pole. Kuigi omakaitse on hästi organiseeritud, pole tänavatel korda tagavad inimesed professionaalid. «Inimesed on ikkagi närvilised. Mõni provokatsioon ja kõik võib minna teravaks.»

Tema sõnul on teated president Viktor Janukovõtši kohta vastukäivad. «Jutte on erinevaid. Eile öeldi Maidani lavalt, et ta on Harkivi lennujaamas ümber piiratud. Täna räägiti, et ta on lahkunud välismaale, samuti on öeldud, et ta sõitis olümpiamängudele.»

Presidendi nõuniku Hanna Hermani sõnul on riigipea aga Harkivis, kus tal on kavas kohtuda valijatega ning astuda üles kohalikus telekanalis. Esinemise kellaaega ja telejaama pole aga täpsustatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles