PM Kiievis: punased nelgid ja porine Maidan

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiievi Iseseisvuse väljak täna.
Kiievi Iseseisvuse väljak täna. Foto: SCANPIX

Eile olid Kiievi meeleavaldajad teada andnud, et linn on nende käes. Täna hommikupoolikul kesklinna viival teel oli seda tõesti näha – kõik autod pidid mööda sõitma kahest kontrollpunktist. Esimeses seisis valves maske kandvad protestijad, paar meetrit tagapool oli oma koha sisse võtnud miilits.

Iseseisvuse väljak on praegu inimestest tulvil, ka on tohutute rahvamasside tõttu raskendatud sinna pääsemine. Tegemist ei ole aga vaid protestijatega, vaid nüüd on tulnud Maidanile lastega perekonnad, igat masti keskklassi esindajad ning kohal on ka eelnevalt pea olematu nähtus – üleslöödud tütarlapsed, Ukraina lipuvärvides paelad pähe seotud ja mobiiltelefonid pildistamiseks käes. Enda jäädvustamine kummikuhjade, söestunud barrikaadide ja muu sellise taustal on massiline. «Olen peol! Noh, Maidanil,» hõikab üks neidis mobiiltelefoni, mispeale palutakse tal vaiksemalt kõnelda.

Nimelt toimub Maidanil samaaegselt surmasaanud protestijate ärasaatmisteenistus. Laval on talitust läbi viivad preestrid, publik aga kuulab vaikselt ja lööb risti ette. Väga paljud inimesed on tulnud väljakule lilledega, enamik on ostnud kaasa punaseid nelke. Ka põlevad mitmes Maidani otsas leinaküünlad. Lilledega inimesi voolab kesklinna kokku Kiievi eri osadest, neid võis metroos juba märgata mitmete peatuste kaugusel.

Õhkkond on rahulik, kuid omakaitseväed kontrollivad kindla käega väljaku ümbruses toimuvat. Nemad on ka ühed vähesed, kes täna jätkuvalt kuuliveste ja kiivreid kannavad. Väljak ise on varem üleskistud tänavakivide ja soojenenud ilma tõttu muutumas aga porimülkaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles