Jaapani peaminister astus tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yukio Hatoyama
Yukio Hatoyama Foto: SCANPIX

Ligi üheksa kuud võimul olnud Jaapani vasaktsentristlik peaminister Yukio Hatoyama teatas täna tagasiastumisest seoses vaidlusega USA sõjaväebaasi üle.


Hatoyama ülekaalukas valimisvõit mullu augustis tegi lõpu enam kui pool sajandit kestnud konservatiivide võimule, kuid uus valitsusjuht ei suutnud täita oma valimislubadust sulgeda rahva seas ebapopulaarne USA merejalaväebaas Okinawa saarel, vahendas AFP.

63-aastane miljonär võitles pisaratega, kui teatas täna Jaapani Demokraatliku Partei (DPJ) parlamendiliikmetega kohtudes tagasiastumisest. «Vabandan teie kõigi ees, et tohutuid raskusi põhjustasin,» ütles Hatoyama.

DPJ kavatseb uue parteijuhi valida reedel, Hatoyama järglaseks pakutakse rahandusminister Naoto Kani, kes on ühtlasi ka asepeaminister. Seejärel peaks parlament samal päeval uue DPJ juhi ka peaministriks kinnitama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles