Lavrov: valimised mais rikuvad kokkulepet Ukraina kriisi lahendamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisminister Sergei Lavrov.
Vene välisminister Sergei Lavrov. Foto: SCANPIX

Otsus korraldada maikuus Ukraina ennetähtaegsed presidendivalimised on vastuolus kokkuleppega kriisi lahendamiseks, mille kohaselt tuleb läbi viia põhiseadusreform, ütles täna Vene välisminister Sergei Lavrov.

«21. veebruaril saavutatud kokkuleppe kohaselt tuleb septembriks viia Ukrainas läbi põhiseadusreform ning alles pärast seda korraldada presidendivalimised. Nüüd oleme kuulnud ülemraada otsust korraldada presidendivalimised 25. mail. See on kokkuleppest kõrvalekaldumine,» ütles Lavrov pärast kohtumist Luksemburgi välisministri Jean Asselborniga.

Lavrovi sõnul soovib Moskva teada, mis saab põhiseadusreformist, «protsessist, mis peaks ukrainlasi lepitama ning tegema seda nii, et ükski Ukraina piirkond ega kodanik ei tunneks ennast diskrimineerituna».

«Tahame kuulda vastust sellele küsimusele seda enam, et radikaalid ähvardavad marssida piirkondadesse, mis on väljendanud opositsiooni meetodite suhtes rahulolematust,» ütles Vene välisminister.

«Ukraina riigi arenguks vajaliku stabiilse seadusliku raamistiku rajamine eeldab põhiseadusreformi, mis tagaks eranditult kõigi poliitiliste jõudude ja regioonide kaasamise. See reform peab võtma arvesse kõigi ukrainlaste huve.»

Lavrovi sõnul on seni täidetud vaid üks kriisi lahendamiseks sõlmitud kokkuleppe punkt: miilitsad on tänavatelt kadunud. «Äärmuslased pole hooneid vabastanud. Vastupidi, nad on võtnud endale Kiievis korrakaitsejõudude volitused,» ütles ta.

Lavrov lisas, et Venemaa jätkab finantsabi Ukrainale pärast seda, kui on selgunud Ukraina uue valitsuse koosseis ja programm, sealhulgas kava majanduse stabiliseerimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles