Soome saadab Kesk-Aafrika Vabariiki 30 sõdurit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kesk-Aafrika vabariigi moslemite relvarühmituse Seleka võitleja Banguis.
Kesk-Aafrika vabariigi moslemite relvarühmituse Seleka võitleja Banguis. Foto: SCANPIX

Soome valitsus saadab Euroopa Liidu missiooni EUFOR RCA raames Kesk-Aafrika Vabariiki maksimaalselt 30 sõjaväelast, edastas täna Yle.

Soome panuse jõupingutustesse KAV-i stabiliseerimiseks on heaks kiitnud president ja valitsuse välis- ja julgeolekupoliitika komisjon.

Riigis viibib juba neli staabiohvitseri.

Välisminister Erkki Tuomioja ütles 17. veebruaril, et Soome võib osaleda EL-i KAV-i missioonil 20-100 sõduriga.

EL-i välisministrid kiitsid 14. veebruaril ametlikult heaks bloki sõjalise missiooni KAV-i ehk EUFOR RCA. Välisministrid andsid heakskiidu üheksa kuu pikkuseks missiooniks.

Eesti on lubanud missioonil osaleda kuni 55 sõjaväelasega.

Eelmisel aastal riigipöörde järel kaosesse langenud Kesk-Aafrika Vabariigis jätkuvad tapatalgud moslemite ja kristlaste vahel. Riigis üritavad korda tagada 1600 Prantsuse sõdurit, kellele Pariis on lubanud saata appi veel 400 sõjaväelast, ning Aafrika Liidu 6000 sõdurini ulatuv väekontingent.

Konflikt sai alguse sellest, et islamiusku Séléka mässulised kukutasid 2013. aasta märtsis senise presidendi François Bozizé'i ja sundisid ta maalt lahkuma. Uus president Michel Djotodia ei suutnud aga ohjeldada tema võimuletuleku taga olevaid islamimässulisi ja kristlaste omakaitserühmitusi. Djotodia lahkus ametist jaanuaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles