Jarosław Kaczyński: mustade kastide salvestised selgust ei too

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jarosław Kaczyński
Jarosław Kaczyński Foto: SCANPIX

Smolenski surmalennuki TU-154 pardasalvestistest ei selgu mitte midagi ja lennukatastroofi põhjus on endiselt ebaselge, väitis Jarosław Kaczyński Poola raadiole RMF.

Poola presidenti Lech Kaczyńskit ja riigi teisi tippjuhte sõidutanud TU-154 kukkus alla 10. aprillil Smolenski lähistel. Õnnetuses hukkus 96 inimest – 88 reisijat ja 8 meeskonnaliiget, vahendas RIA Novosti.

«Ma lugesin neid stenogramme öösel ja tegelikult ei selgu sealt mitte midagi. Tuleb ainult välja, et kõige lõpus pidi midagi juhtuma, sest andurite informatsioon oli ühetähenduslik ja otsuseid vastu ei võetud. Või ei tohtinud võtta vastu otsuseid, mis oleksid päästnud lennuki,» rääkis ekspresidendi vend.

Seaduse ja Õigluse partei liider Jarosław Kaczyński leiab, et stenogrammid tuleb avalikustada ja «mida varem, seda parem».

«Tuleb üritada, ja seda peavad tegema poolakad, mitte venelased, et tõepoolest lahendada see küsimus (lennukatastroofi põhjus) ära. Pärast stenogrammide lugemist on olukord endiselt selgusetu,» rääkis ta.

Kaczyński sõnul jääb jätkuvalt alles küsimus, et miks võeti vastu otsus maanduda Smolenskisse ja seda vaatamata halbadele ilmastikuoludele.

«See pole mitte ainuüksi minu või veel kellegi arvamus, vaid ka kriminaalõiguse oma,» rääkis ta.

Mustadest kastidest saadud dešifreeritud vestluste stenogrammid avalikustati eile Vene siseministeeriumi ja Poola valitsuse netiportaalide kaudu. Avalikustati 41 lehekülge vestlusi, tekst on nii vene kui poola keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles