Briti sõdurid ei tohi -20 kraadiga õue minna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti sõdurid.
Briti sõdurid. Foto: SCANPIX

Briti sõdurid ei saa minna koos teiste NATO kolleegidega Põhja-Norras asuvasse Posangeri baasi õppustele, sest seal võib õhutemperatuur langeda alla -25 kraadi ja sellisel juhul ei tohi nad välja külma kätte minna.


Väiteid, et Briti armeele kehtivad külmapiirangud, kinnitas ka Porsangeri baasi komandör kolonelleitnant Trond Thomassen. «Briti ohvitseridel pole õigust teha suurte divisjonidega väljaõpet Porsangeris, kus temperatuur kukub 25 kraadi alla nulli,» tunnistas ta.

«Põhimõtteliselt on nende sinnasaatmine ajaraisk, sest seal on liiga külm. Brittidel on tervishoiu- ja ohutusreeglid,» selgitas ta. «Nad istuvad kasarmus ja ei saa mingit väljaõpet, millal iganes elavhõbedasammas langeb alla -20.»

Talvise sõja väljaõppel peavad sõdurid muuseas näiteks suusatama, laagri püsti panema, külma käes süüa tegema, lumest varjendeid ehitama ja õppima, mida teha läbi jää vajumise korral.

Thomasseni sõnul tähendab külma talve väljaõpe NATO jaoks temperatuuri alla miinus kaheksa kraadi. «Mitte just üllatavalt on see siinkandis teinud nalja,» lisas ta. «Kaheksa kraadi tähendab Porsangeris head sügispäeva, kuid ma ütlen neile, et me peame aru saama, et NATOs on rahvaid nagu sakslased, hispaanlased ja itaallased, kellel on täiesti teistsugune kliima.»

Porsangeri kohalik poliitik Ida Kathrine Balto kommenteeris seda uudist sõnadega: «Ma mõtlen, mida britid teeksid, kui talvel tuleks sõda. Minu arvates peaks pisut äärmuslik ilm pakkuma sõduritele paremat väljaõpet.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles