USA kongresmenid soovitavad ROKil võtta Venemaalt ära Sotši OM

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ROKi esindajad tutvuvad Sotšis 2014. aasta OMi mäesuusatamise võistluspaikade maketiga. Pilt on tehtud aprillis 2008.
ROKi esindajad tutvuvad Sotšis 2014. aasta OMi mäesuusatamise võistluspaikade maketiga. Pilt on tehtud aprillis 2008. Foto: AFP / Scanpix

Kaks Ühendriikide kongresmeni kavatsevad esitada Kongressile plaani, mis puudutab Venemaalt 2014. aasta Sotši talimängude ära võtmist vägede saatmise tõttu Gruusiasse.

Pennsylvaniat esindavad Allyson Schwartz ja Bill Shuster soovivad, et Kongress teeks Rahvusvahelisele Olümpiakomiteele (ROK) ettepaneku võtta Venemaal talimängude korraldusõigus ära ja anda need mõnele teisele riigile, vahendas AFP.

Nende hinnangul peaks ammusest ajast austatud olümpiarahu jõhker rikkumine Venemaa poolt olema ROKi jaoks piisav, et valida spordipeoks välja tõeliselt vääriline kohtumiskoht.     

«Venemaa sõjategevus Gruusia inimeste ja nende demokraatlikult valitud valitsuse vastu ei saa jääda karistamata,» ütles Shuster.

Vene Föderatsiooni juhtide läbikukkumine naabrite suveräänsuse ja piiride austamisel muutis riigi vastuvõetamatuks talimängude korraldajaks, leiavad kongresmenid.

Schwartzi pressiesindaja Rachel Magnuson rääkis AFP-le, et ettepanekut saab Kongressile tutvustada pärast suvepuhkuste lõppu septembri alguses.

Ameerika poliitikute hinnangul on mõeldamatu korraldada 2014. aasta talimänge vähem kui 32 kilomeetri kaugusel konflikti piirkonnast ja seda eriti seetõttu, et korraldajamaa ise mängis tähtsat rolli selle konflikti järkjärgulises laienemises. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles