Iraan andis armu kümnetele opositsiooni toetajatele

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani kõrgem usujuht ajatolla Ali Khamenei.
Iraani kõrgem usujuht ajatolla Ali Khamenei. Foto: Reuters / Scanpix

Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei andis väidetavalt armu kümnetele opositsiooni toetajatele, kes peeti kinni mullu presidendivalimistele järgnenud rahutustes.

Teherani prokurör Abbas Jafari Dolatabadi andis käsu vabastada 81 kinnipeetavat, kes oma tegu kahtesesid, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Need süüdimõistetud isikud olid režiimi vastu väga ebaõiglased, kuid pärast kahetsemist said nad nautida islami kaastunnet,» kommenteeris Dolatabadi. Seni pole aga ühtegi vabastatut identifitseeritud.

Khamenei on varem väitnud, et islamivabariigi vaenlaste eesmärgiks oli sütitada mulluste presidendivalimiste järel riigis kodusõda. Seejuures süüdistas ta Ühendriike ja Iisraeli sekkumises Iraani siseasjadesse.

Iraanis puhkesid mullu juuni rahutused presidendivalimiste tulemuste avalikustamise järel, sest reformimeelsete hinnangul saavutas tagasi valituks osutunud president Ahmadinejad valimisvõidu pettusega.

Samuti presidendiks kandideerinud ekspeaminister Mirhossein Mousavi nõudis valimistulemuste tühistamist, kuid võimud keeldusid sellest, misjärel tulid tuhanded iraanlased tänavatele meelt avaldama.

Pealinna Teherani ja mitme teise linna tänavatel demonstrantide ja julgeolekujõudude vahel aset leidnud kokkupõrgete käigus vahistati sadu reformimeelseid. Kokkupõrked nõudsid ka kümneid inimelusid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles