Venemaa: Janukovõtš palus Moskvalt Vene vägede saatmist Ukrainasse

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa suursaadik ütles täna ÜRO julgeolekunõukogus, et Ukraina tagandatud president Viktor Janukovõtš palus Moskvalt ametlikult, et Venemaa tooks oma väed Ukrainasse taastamaks riigis kord.

Venemaa suursaadik Vitali Tšurkin väitis täna toimunud ÜRO julgolekunõukogu erakorralistel kõnelustel, et Janukovõtš saatis Vene riigipea Vladimir Putinile kirjaliku palve, vahendas uudisteagentuur AFP.

Tšurkini sõnul seisis kirjas, et Janukovõtš tundis muret, et radikaalsed jõud on Ukrainas haaranud võimu ning ohustavad venekeelse elanikkonna elusid.

Venemaa suursaadiku väitel seisis kirjas: «Ukraina on kodusõja äärel. Riigis on kaos ja anarhia. Lääneriikide mõjutusel on Ukrainas avalik terror ja vägivald. Inimesi kiusatakse taga nende keele ja poliitiliste eelistuste pärast. Seetõttu palun ma, et Venemaa president Vladimir Putin kasutaks sõjalist jõudu, et tagada legitiimsus, rahu, seadus ja kord, stabiilsus ja kaitsta Ukraina elanikke.»

USA suursaadik Samantha Power ütles, et Venemaa väidetel ei ole mingisugust alust. Lisaks pole tema sõnul mingeid tõendeid vägivallast venelaste või venemeelsete kogukondade vastu Ukrainas.

«Venemaa sõjaline aktsioon ei ole inimõiguste kaitsmise missioon. See on rahvusvahelise seaduse rikkumine,» märkis Power.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles