Naftaleke on osaliselt peatatud?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BPl võis õnnestuda naftaleke osaliselt peatada
BPl võis õnnestuda naftaleke osaliselt peatada Foto: SCANPIX

Naftafirma BP kinnitusel võib Mehhiko lahe naftaleke olla osaliselt peatatud, sest robotite abil saadi lekkekohale kinnitada kogumiskanister.

BPl õnnestus ära lõigata puuraugu toru ja lekkekohale asetatud kanistri abil loodetakse olukord kontrolli all hoida, edastab AFP.

Kuid naftat ja maagaasi lekib puuraugust siiski edasi.

BP esindaja sõnul võib kuluda veel ööpäev, enne kui saadakse kindlad andmed, kas kogumiskanister korralikult töötab.

Eile õnnestus allveerobotite abil katkine naftatoru puuraugult ära lõigata. Sellega avanes võimalus 1,5 kilomeetri sügavusel välja purskuv nafta koguda ning tankerlaeva pumbata.

USA valitsus saatis naftafirmale BP arve, millel on kirjas 69 miljonit dollarit.

President Barack Obama valitsus andis BPle tasumiseks aega kuni 1. juulini.

Ametivõimude kinnitusel on 69 miljonit dollarit 75 protsenti summast, mis USA valitsus on siiani naftalekke peatamiseks ja naftakahjude likvideerimiseks kulutanud.

USA valitsuse sõnul peab BP maksma ka edaspidi kinni kõik need kulutused, mis võivad selle suurkatastroofiga veel tekkida.

Barack Obama sõnas eile televisioonis esinedes, et BP reageeris õnnetusele ja sellest tekkinud probleemidele liiga aeglaselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles