Microsoft väidab, et Windows ei hääbu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Microsoft.
Microsoft. Foto: AFP / Scanpix

Microsofti tegevjuht Steve Ballmer andis eile emotsionaalse vastulöögi Steve Jobsi väitele, nagu oleks personaalarvutite ja Windowsi opsüsteemi ajastu lõppemas.

Ballmer ütles vastuseks Apple’i juhile, et arvutite maailmas leiavad küll aset kiired muutused, kuid arvutitele kui sellistele on pikemaks ajaks kindlustatud üks peamine funktsioon: «Nad aitavad nüüd ja edaspidi inimestel kõikjal maalimas oma informatsiooniga massideni jõuda.»

«Personaalarvuti, nagu me seda praegu tunneme, muutub kindlasti mitmes mõttes,» ütles Ballmer selsamal D: All Things Digital konverentsil Los Angelesi lähistel, kus Jobs eelnevalt oma väidetele hea vastukaja leidis.

«Tuleb nii klaviatuuriga kui ilma klaviatuurita arvuteid.»

Nimelt väitis Jobs, et iPadi tahvelarvuti, võimsad nutitelefonid ja muud sellised seadmed tõrjuvad laua- ja sülearvutid peatselt kõrvale.

Ballmer möönis, et Microsoft «magas maha ühe mobiiltelefonide tsükli», kuid üritas avardada personaalarvutite mõistet, arvates nende hulka ka tahvelarvutid. Ta lisas, et neil on plaanid Windowsi erinevat liiki riistvara ja kõikvõimalike funktsioonide tarvis üha enam modifitseerida ja optimeerida. 

«Haamriga mehele paistab iga probleem nagu nael,» ütles ta. «Meil on Windowsi näol oma haamer, Apple’i haamer on iPhone’i opsüsteem, mida laiendati ka iPadile.»

Sisuliselt väitis Ballmer, et Apple rõhub iPhone’i opsüsteemi peale nii jõuliselt just seetõttu, et nende oma Mac arvuti on hääbumas.

«Jutt ei käi enam Macist ja personaalarvutist, vaid sellest, mis Maci välja vahetab,» ütles ta. «Stardipauk on antud ja võidujooks käib.»

Ballmer väljendas pettumust, et nende oma tarkvara on nutitelefonide maailmas populaarsuselt alles viiendal kohal, kuid ütles, et kuna selles tööstusharus vahetub liidripositsioon kiiresti, pole Microsofti rong veel läinud.

Windowsi uus mobiilversioon tuleb turule juuli alguses ning Ballmer on sel kevadel öelnud, et võtab isiklikult vastutuse firma telefoni- ja meelelahutusdivisjoni eest.

Ballmer ei jätnud kasutamata võimalust anda väike hoop Google’i pihta, kes üritab kahte asja korraga: laiendada Androidi opsüsteemiga haaret telefoniturul ning vallutada võimsamate seadete maailma uue opsüsteemiga Chrome.

«Kaks eraldi asja ei tule arendajatele kasuks,» ütles ta. «Parem tee oma valik, ütle inimestele millesse sa usud ja siis tee see asi teoks.»

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles