EL on valmis Ukrainaga assotsiatsioonileppe sõlmima juba enne valimisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu (EL) liidrid jõudsid neljapäeval kokkuleppele, et on valmis allkirjastama Ukrainaga assotsiatsioonileppe juba enne mai lõpuks kavandatavaid erakorralisi valimisi, ütles EL-i president Herman Van Rompuy Brüsselis pärast erakorralist üldkogu.

Liidrid toonitasid taas, et EL on valmis sõlmima lepet, mille allkirjastamisest Ukraina endine president Viktor Janukovõtš loobus, ning «otsustasid, et tegemist on prioriteediga ja [lepe] sõlmitakse õige pea», ütles Van Rompuy.

«Me kinnitame veelkord, et seisame Ukraina eest ja Euroopa on valmis assotsieerumislepingule alla kirjutama. See tähendab, et [lepe sõlmitakse] enne Ukraina 25. mai valimisi,» lisas ta.

Rompuy kordas ühtlasi, et Euroopa Liit on valmis andma Ukrainale rahalist abi.

Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk ütles pärast kohtumist Euroopa Liidu liidritega Brüsselis, et riik on valmis sõlmima assotsiatsioonileppe niipea kui võimalik.

«Ukraina valitsus on kindlalt otsustanud sõlmida assotsiatsioonileppe... me oleme valmis niipea kui võimalik,» kinnitas Jatsenjuk.

Euroopa Liidu liidrid otsustasid erakorralisel ülemkogul, et 28-liikmeline ühendus peatab viisakõnelused Venemaaga seoses Moskva sekkumisega Ukraina sündmustesse. Samuti peatab EL kõnelused Venemaaga kahepoolsete suhete uue alusleppe üle ning ettevalmistused G8 tippkohtumiseks.

Van Rompuy ütles, et EL kehtestab Venemaa suhtes sellised sanktsioonid nagu viisapiirangud, varade külmutamine ja kavandatud kahepoolse tippkohtumise ärajätmine, kui Moskva ei suuda leevandada vastasseisu Ukraina uue juhtkonnaga.

Venemaa suutmatus leevendada pingeid Ukraina üle mõjutab tõsiselt suhteid ELiga, hoiatas Van Rompuy.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles