Venemaa kutsus Soome venemeelse politoloogi Krimmi referendumi vaatlejaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johan Bäckman
Johan Bäckman Foto: Wikipedia.org

Venemaa kutsus Soomes tegutseva ja Venemaa rahastatava strateegiliste uuringute instituudi poliitikaasjatundja Johan Bäckmani vaatlema 16. märtsil Krimmis toimuvat referendumit.

Referendumil küsitakse, kas Krimmi elanikud soovivad jääda Ukraina koosseisu  või pooldavad liitumist Vene Föderatsiooniga, edastab iltalehti.fi.

Krimm on seni olnud Ukraina koosseisus autonoomne piirkond.

Krimmi venemeelsed võimuesindajad on veendunud, et 70 protsenti elanikest hääletab Venemaaga liitumise poolt.

Bäckmani sõnul kutsus Venemaa Krimmi referendumit vaatlema rahvusvahelise vaatlejaterühma. Selle sammuga soovivad Vene võimud näidata, et tegemist on seadusliku ja ausa referendumiga.

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) esindajad ei pääse Krimmi hääletust jälgima. Samuti on takistanud Venemaa OSCE sõjaliste vaatlejate pääsemist Krimmi.

Ukraina ja lääneriikide arvates on Krimmis läbiviidav referendum ebaseaduslik ja vastuolus mitmete rahvusvaheliste seadustega.

Venemaa duuma on valmistamas ette dokumente, mis võimaldaks Krimmi liita Venemaaga kiirkorras kui Krimmi elanikud hääletavad Venemaaga liitumise poolt.

Erkki Johan Bäckman on Soome ühiskonnateadlane, kriminoloog ja publitsist. Ta kodumaal peetakse teda venemeelseks ja Vene presidendi Vladmir Putini ideoloogia toetajaks.

Skandaale tekitanud Johan Backman on kirjutanud kriitilise raamatu soomlaste reaktsioonide kohta pärast vene ajakirjaniku Anna Politkovskaja mõrva ja Eesti poliitikat kritiseeriva raamatu pronkssõduri teemal «Pronssisoturi: Viron patsaskiistan tausta ja sisältö» (Pronkssõdur: selle taust ja olemus).

Bäckman kuulub näiteks Eesti-vastasesse rühmitusse Soome Antifašistlik Komitee, mida on nimetatud neostalinistlikuks ning mis levitab ideid, nagu oleks Eestis fašistlik apartheidirežiim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles