Mihhail Hodorkovski: Venemaa on osaliselt süüdi Kiievi miilitsavägivallas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa endine suurärimees Mihhail Hodorkovski arvates on Venemaa osasüüdlane Ukraina Kiievi meeleavaldajate vastu miilitsavägivalla kasutamises.

Venemaal pikalt vangistuses olnud Hodorkovski pidas eile Kiievis Iseseisvusväljakul kõne, edastab Reuters. Tema sõnul ei ole Kiievi meeleavaldajad vägivaldsed neonatsid nagu Venemaa meedia neid tembeldada püüab.

«Venemaa meedia teeb propagandat nagu alati. Kiievis ei ole neonatse ega fašiste,» tõdes Venemaa kunagine kõige jõukam inimene.

Hodorkovski on veendunud, et Kiievis kasutas kohalik miilits mässajate vastu vägivalda Venemaa võimude käsul.

Mihhail Hodorkovski oli naftafirma Jukos juht ja suurosanik. Ta anti 2005. aastal maksupettuses süüdistatuna kohtu alla ja mõisteti vangi. Lääneriikide sõnul tundsid Vene võimud end Hodorkovskist ohustatuna ning selle tõttu astusid samme tema kõrvaldamiseks.

Kohus pikendas endis oligarhi vanglakaristust 2016. aastani, kuid Venemaa president Vladmir Putin andis talle 2013. aasta detsembris armu.

Kohe pärast vabanemist sõitis Hodorkovski Saksamaale, kus on ka ta pereliikmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles