Venemaa kõrge sõjaväelane ähvardas Poolat

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA esindaja John Rood (vasakul) surub kätt Poola asevälisministril Andrzej Kremeril, et kinnitada kahe riigi vahel sõlmitud raketikaitseleping.
USA esindaja John Rood (vasakul) surub kätt Poola asevälisministril Andrzej Kremeril, et kinnitada kahe riigi vahel sõlmitud raketikaitseleping. Foto: Reuters / Scanpix

Venemaa kindral hoiatas Poolat, et USAga sõlmitud kokkulepe tõrjerakettide paigutamisest Poola pinnale võib kaasa tuua Vene vägede sõjalise rünnaku.

Venemaa kindralstaabi juhataja asetäitja Anatoli Nogovitsõn ütles Interfaxile, et Venemaa sõjaline doktriin võimaldab sellisel juhul Poolat sõjaliselt rünnata. Nogovitsõn kinnitas, et 2000. aastal vastuvõetud julgeolekudoktriini kohaselt on võimalik ka tuumarünnak, vahendas Reuters

Doktriini kohaselt jätab Venemaa endale tuumarelva kastutamise õiguse juhul, kui tuumarelva või muud massihävitusrelva kasutatakse tema või ta liitlaste vastu, aga samuti ka vastuseks ulatuslikule agressioonile tavarelvadega.

Poola allkirjastas neljapäeval USAga lepingu, mille kohaselt nõustus oma territooriumile lubama globaalse raketitõrjesüsteemi komponente. Kokkuleppele jõuti pärast seda kui USA lubas tugevdada Poola õhutõrjesüsteeme, mis Moskvat on pikemat aega teravalt ärritanud.


USA soovib rajada Ida-Euroopasse raketikaitsekilbi, mis näeb ette kümne püüdurraketi viimist Poolasse ja Tšehhi territooriumile raketitõrjesüsteemi radari paigutamist.


Venemaa on korduvalt USAd hoiatanud, et kava rajada Ida-Euroopasse raketikaitsekilp halvendab piirkonna olukorda ja ohustab Venemaa julgeolekut. USA on sedalaadi väited tagasi lükanud ja kinnitanud, et raketikaitsekilbi abil soovitakse end kaitsta Iraani ja Põhja-Korea potentsiaalsete raketirünnakute vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles