Soome Kremli-meelne politoloog moodustab Krimmi jaoks vaatlejate delegatsiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kremli-meelne Soome dotsent Johan Bäckman Tallinnas 2008. aastal.
Kremli-meelne Soome dotsent Johan Bäckman Tallinnas 2008. aastal. Foto: Toomas Huik

Kremli-meelne Soome dotsent Johan Bäckman peab Krimmi poolsaart Venemaa osaks ja seetõttu poleks vaja referendumi üldse korraldada.

Venemaa kutsus Bäckmani vaatlejana 16. märtsi rahvahääletusele Krimmi autonoomsesse vabariiki.

Ta rääkis Iltalehtile antud intervjuus, et on käinud ametlikult valimisi vaatlemas mitmel korral. «Krimmi olukord on erakorraline seetõttu, et Euroopa Liit ja USA ähvardavad piirkonda sõjaliselt ning püüavad mõjutada valimistulemusi sealsete elanike hirmutamisega.»

Julgeolekule viidates keeldus ta avalikustamast oma reisi kuupäeva ja marsruuti. «Selge see, et Kiievi ebaseaduslik fašistlik hunta võib vaatlejatele teha mida iganes.»

Bäckmani sõnul on vaatlejate ülesandeks näiteks hääletusprotseduuri ja häälte lugemise jälgimine ning teha selgeks, kas valimised on seaduslikud.

Dotsent pole oma sõnul nõus Soome välisministeeriumi seisukohaga, nagu poleks Krimmil õigust referendumit läbi viia.

Bäckman selgitas, et vaatlejate akrediteerimisega tegeleb tavaliselt keskvalimiskomisjon ja arvatavasti on see nii ka praegu. «Minuga on võtnud ühendust mitmed head venelastest sõbrad. Praegu püüan ma koguda Soomest ja välismaalt kokku delegatsiooni. Ma pole veel ühtegi kirja saatnud. Kogutava delegatsiooni liikmed ise ei tea, et on valimistel vaatlejateks, kuna ma pole neid veel teavitanud.»

Ta rääkis, et püüab panna kokku võimalikult rahvusvahelist delegatsiooni, mistõttu on võtnud ühendust välismaal elavate inimestega. «Tervikuna vastutab vaatlejate kutsumise eest Krimmi valitsus ja sealne keskvalimiskomisjon, mis väljastab ka akrediteeringuid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles