USA luureteenistuse uueks juhiks saab ilmselt Clapper

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Clapper
James Clapper Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide president Barack Obama nimetab luureteenistuse (DNI) uueks juhiks lennuväe kunagise kindrali ja veteranist luureeksperdi James Clapperi.

Praegu kaitseministeeriumis luure tippametnikuna töötavast Clapperist saab seega mais lahkunud Dennis Blairi mantlipärija, vahendas AFP.  

Blair koordineeris 16 erineva luureorganisatsiooni koostööd, kuid oli sunnitud pärast USA luure mitut möödalaskmist ameti maha panema.

Kuuldusi Clapperi tänasest ametisse nimetamisest kinnitasid AFP-le mitu allikat USA luureringkondadest ja administratsioonist. Ühe kaitseministeeriumi ametniku väitel toetab Clapperit ka kaitseminister Robert Gates.     

Luureteenistuse ülema ametikoht loodi pärast 11. septembri 2001 sündmusi, kuna tollaste sündmuste uurimine näitas, et USA ründamine sai võimalikuks riigi süstemaatiliste vigade tõttu.

Clapper läks USA õhujõududest erru 1995. aastal pärast 32-aastast karjääri ja töötas pärast seda kaitseeksperdina ja õppejõuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles