Norra ajakirjanikud Krimmis: maskides Vene sõjaväelased konfiskeerisid meie arvutid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kolme Krimmis oleva Norra ajakirjaniku sõnul konfiskeerisid maskides Vene sõjaväelased nende sülearvutid ja mälupulgad.

Ajakirjanike sõnul peeti neid lääne spioonideks, edastab The Local.

Juhtum leidis aset siis, kui nad olid Krimmist lahkumas mandri-Ukrainasse.

Ajakirjanikud lisasid, et neid peeti kontrollpunktis Krimmi-Ukraina piiril kinni 15 – 20 relvastatud isiku poolt, kes kandsid tumedaid sõjaväemaske ja tähistusteta sõjaväevormi.

Piirkonnas võis veel olla umbes 100 – 150 sõjaväelast.

«Nende suhtumine oli väga agressiivne. Nad takistasid meid, seistes relv käes ning nimetasid meid spioonideks,» lausus ajakirjanik Jan Espen Kruse.

Relvastatud mehed võtsid norrakatelt ära kolm sülearvutit, kogu filmitud materjali, mälupulgad, väikese kaamera, kuulikindlad vestid ja kiivrid, mida nad kandsid turvalisust silmas pidades.

Kruse sõnul oli neid kinni pidanud meeste seas ka neid, kelle vormirõivastel oli Ukraina märulimiilitsa Berkuti embleem, kuid nende keelekasutus viitas, et tegemist on venelastega.

«Sellistes ajutistes kontrollpunktides on vaid Vene sõjaväelased, kellel ei ole eraldusmärke. Nad teevad mida tahavad,» lisasid Norra ajakirjanikud.

Norrakate sõnul on Venemaa seni eitanud, et nende sõjaväelased Krimmis midagi sellist teeks ja ajakirjanikke peataks.

Pärast 30 – 45 minuti pikkust läbiotsimist ja konfiskeerimist lubati Norra ajakirjanikud autosse istuda ja kontrollpunktist läbi sõita. Paari kilomeetri kaugusel oli Ukraina sõjaväelaste kontrollpunkt, millest nad pääsesid läbi probleemideta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles