Narõškin: Krimmi annekteerimise korral taastatakse tatarlaste õigused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigiduuma spiikri esimene asetäitja Aleksandr Žukov ja spiiker Sergei Narõškin (paremal).
Riigiduuma spiikri esimene asetäitja Aleksandr Žukov ja spiiker Sergei Narõškin (paremal). Foto: SCANPIX

Vene riigiduuma kinnitab, et Krimmi Venemaaga taasühendamise korral taastatakse krimmitatarlaste õigused, ütles duuma esimees Sergei Narõškin täna.

«Ma tahan neile kinnitada, et kui Krimmi elanikud otsustavad vaba ja demokraatliku referendumiga Krimmi Venemaaga annekteerida, kui see ajalooline sündmus - Krimmi taasühinemine Venemaaga -, saab teoks, siis toetavad riigiduuma saadikud, Venemaa parlamendiliikmed krimmitatari rahvast ja annavad sellele tagatise,» ütles Narõškin ajakirjanikele.

Krimmi ülemnõukogu võttis 11. märtsil vastu määruse «Krimmitatari elanikkonna õiguste taastamise ja tema Krimmi kogukonda integreerimise tagatistest».

Narõškin rõhutas, et kõik Krimmi poolsaarel elavad rahvad, seal hulgas krimmitatarlased peavad võtma osa Krimmis aset leidvatest ajaloolistest enesemääramisprotseduuridest.

Duumaspiiker möönis, et krimmitatarlastele on osaks saanud palju kannatusi, kuid «täna on tekkimas võimalus rahvastevaheliseks rahuks ja leppimiseks», nii et tatarlaste majanduslikud, sotsiaalsed ja poliitilised õigused taastatakse «tõeliselt demokraatlikul viisil, võrdväärselt teiste Krimmi rahvastega».

Narõskini sõnul tervitavad riigiduuma liikmed Krimmi parlamendi teisipäeval vastu võtnud otsuseid.

«See dokument sisaldab olulisi tagatisi nagu krimmitatarlaste keelele vene ja ukraina keele kõrval ametliku keele staatuse andmine; väärikas esindatus täitev- ja seadusandliku võimu igal tasandil; tatarlaste krimmi naasmise hõlbustamise plaanide koostamine, heaks kiitmine ja rakendamine,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles