Soomlaste salajased isadustestid näitavad tõusutendentsi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi hoiab isal sõrmest kinni
Beebi hoiab isal sõrmest kinni Foto: SCANPIX

Tuhanded soomlased käivad igal aastal välismaistes DNA-laboratooriumides isadustesti tegemas, ajalehe Sunnuntaisuomalainen andmetel näitab see tõusutendentsi.

Välisriigis võib taolist testi teha salaja. Soomes kehtivate seaduste järgi tohib isadustesti teha juhul, kui on olemas kõigi osapoolte nõusolek.

«Meie tüüpiliseks kliendiks on naine, kes tahab teada, kes on tema lapse isa,» rääkis ajalehele Vesa Vallivaara netifirmast DNA24, mis vahendab teste kahte Saksa ja ühte Austria laboratooriumisse.

Justiitsministeeriumi nõuniku Salla Lötjöneni sõnul ei saa ebaseadusliku testi tulemust kohtus tõendina kasutada. Praktikas saab testimise korraldaja rahuldada üksnes oma uudishimu, nentis ta.

Soomes sünnib igal aastal 1200 last, kelle bioloogilise isa kohta pole rahvasikuregistris andmeid. Vallivaara oletab, et soomlaste peredes võib kasvada 30 000 last, kelle bioloogiline isa pole pereisa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles