Venemaalased peavad Venemaad suurvõimuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiljutise arvamusuuringu tulemused näitavad, et venemaalased peavad Venemaad rahvusvaheliselt tähtsaks suurvõimuks.

63 protsenti Levada Keskuse küsitlusele vastanuist pidas Venemaad suurvõimuks, vastupidisel seisukohal oli 32 protsenti, viis protsenti ei osanud küsimusele vastata. Uuringufirma on taolist küsimust esitanud alates 2000ndatest ja Venemaad suurvõimuks pidavate vastanute arv pole kunagi varem olnud nii kõrge.

67 protsenti vastanuist leidis ka, et Venemaa mängib rahvusvaheliste probleemide lahendamisel tähtsat rolli. Seejuures 11 protsenti neist pidas Venemaa rolli määravaks. Vastupidisel seisukohal oli 29 protsenti, kolm protsenti ei osanud küsimusele vastata.

48 protsenti küsitletuist tahab, et Venemaad peetaks rahvusvaheliselt suurvõimuks, keda austatakse. 47 protsenti vastanuist eelistas aga kõrget elustandardit suurvõimu ambitsioonidele. Viiel protsenti ei osanud seisukohta võtta.

Samale küsitlusele vastanuist 38 protsenti avaldas arvamust, et demokraatia on Venemaal arenemas. 16 protsenti leidis, et riigis valitseb anarhia, 15 protsenti aga leidis, et Venemaa on autoritaarne. 11 oli aga seisukohal, et tegemist on perestroika-eelse olukorra taastumisega. 21 protsenti ei osanud küsimusele vastata.

Viimane küsimus puudutas aga seda, kes peaks riiki juhtima. 40 protsenti leidis, et võim peaks riigis koonduma ühe inimese kätte. 49 protsenti  oli aga seisukohal, et võim peaks jagunema erinevate struktuuride vahel, mis üksteist kontrollivad. 11 protsenti ei osanud küsimusele vastata.

Uuring viidi läbi 7.-10. märtsini ja selles osales 1603 inimest.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles