Cameron hoiatas britte valusate kärbete eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameron
David Cameron Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron ütles täna, et riigi rahaline olukord on veel halvemas seisus, kui seni arvati. Tohutu eelarvepuudujäägi ohjeldamiseks peab valitsus tema sõnul tegema metsikuid kärpeid.


«See, kuidas me nende asjadega hakkama saame, mõjutab meie majandust, meie ühiskonda, kogu meie eluviisi,» ütles Cameron täna kõnes Milton Keynesis. «Meie otsused hakkavad mõjutama iga inimest sellel maal. Ja nende otsuste tagajärjed jäävad meiega aastateks, võib-olla aastakümneteks.»

Cameroni sõnul moodustab riigi eelarvepuudujääk praegu üle 11 protsendi sisemajanduse kogutoodangust ning rahuajal pole see kunagi varem nii suur olnud.

Ent sellest tõsisemat ohtu kujutab riigi struktuuriline puudujääk. Riigi võlg ulatub praegu 775 miljardi naelani ning kui valitsus praegu midagi selle vähendamiseks ette ei võta, kahekordistub see peaministri sõnul viie aastaga, kirjutas New York Times.

Võlg on tema sõnul nii suur, et Suurbritannia kulutab praegu intressimakseteks rohkem kui oma koolivõrgu haldamiseks.

Cameron süüdistas tõsise olukorra tekkimises 13 aastat võimul olnud leiboriste. Tema sõnul oli «hoolimatu» kulutamine eelmise valitsuse pärand ning ka vajaduse eesseisvateks valusateks kokkuhoiumeetmeteks tingis nende tegevus.

Üksikasju kavandatud kärbete kohta Cameroni kõnes ei sisaldunud, rahandusminister George Osborne on lubanud erakorralise eelarve välja kuulutada 22. juunil. Homme teeb ta teatavaks uue valitsuse eelarvepoliitika põhimõtted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles