Ukrainas maeti «esimene Vene okupatsiooni ohver»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tuhanded krimmitatarlased osalesid eile Reşat Ametovi matustel, keda Ukraina meedia on nimetanud Vene okupatsiooni esimeseks ohvriks.

38-aastane krimmitatarlasest inimõigusaktivist, kes seisis avalikult vastu Venemaa invasioonile Krimmis, kadus 3. märtsil Simferopolis. Tema piinamisjälgedega surnukeha leiti kaks nädalat hiljem.

Ametovit nähti viimati, kui ta osales kohtumisel, kus avaldati toetust Maidani revolutsioonile. Sama hoone, kus kohtumine aset leidis, piirasid hiljem ümber eraldusmärkideta sõdurid, kes Ametovi minema viisid.

Krimmitatarlaste kogukonna juhi Refat Tšubarovi sõnul leiti Ametovi surnukeha 17. märtsil Zemljanitšnoje asulast. Ametovi surma asjaolusid on asunud uurima krimmitatarlased ise, kes kardavad, et Krimmi elanikkonnast umbes 12 protsenti moodustav islamiusuline vähemus võib langeda tagakiusamise ohvriks.

«Siin on alati olnud inimesi, kes meid ei salli, kuid enne nad varjasid seda,» ütles matustel osalenud 21-aastane Enver Ablakimov, kelle sõnul tapeti Amatov, sest ta oli krimmitatarlane. «Pärast Vene armee ilmumist tunnevad nad end kaitstuna ja mõistavad, et keegi ei tee midagi ning on hakanud tüli tekitama,» lisas Ablakimov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles