Soome lehed: maagaas on Krimmi hõivamise oluline ajend

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krimmi hõivamist toetav neiu Moskvas Punasel väljakul.
Krimmi hõivamist toetav neiu Moskvas Punasel väljakul. Foto: SCANPIX

Krimmi maagaas on üks tähtsamaid tegureid, mis ajendas Venemaad seda poolsaart hõivama, kirjutasid täna Soome ajalehed Etelä-Suomen Sanomat, Savon Sanomat, Karjalainen ja Keskisuomalainen.

Lehed on viidanud Riigikaitsekõrgkooli teaduri kolonelleitnant Pentti Forsströmi hinnangule, kes nimetas Krimmi maagaasivarusid üheks peamiseks põhjuseks, mis Venemaa kontrolli piirkonna üle endale tahtis.

Krimmi ümbritsevates vetes on kindlaks tehtud maagaasileiukohti 50 miljardi kuupmeetri võrra, kuid Ukraina territoriaalvetes Mustas meres ja Aasovi meres arvatakse olevat koguni 1700 miljardi kuupmeetri suurused maagaasivarud.

Lehed kirjutavad, et Krimmi eraldumisega seoses lähevad need sisuliselt üle selle territoriaalvetesse ja tõenäoliselt Venemaale.

Forsströmi sõnul jätkuks Krimmi maagaasivarudest mitmeks aastaks kogu Euroopale.

Briti-Hollandi energiakontsern Shell teatas kolmapäeval, et lõpetas läbirääkimised Ukraina ja USA firmaga ExxonMobil maagaasi tootmise üle Krimmi rannikul.

Septembris ütles toonane Ukraina president Viktor Janukovõtš, et Kiiev on jõudnud Shelli, ExxonMobili ja riikliku Nadra Ukrainõga kokkuleppele Skifski maardla hõlvamise üle.

Janukovõtš ütles veel mõni nädal enne valitsusvastaste meeleavalduste puhkemist novembri lõpus, et Ukraina teeb välismaiste nafta- ja gaasifirmadega tihedat koostööd, mille tulemusena saavutab Kiiev 2020. aastaks gaasisõltumatuse.

Shelli teatel katkesid Skifski projekti läbirääkimised jaanuaris. Ettevõtte sõnul loodeti jõuda üksmeelele 2012. või 2013. aastal.  Otsus ei puuduta aga firma muid äriprojekte Ukrainas.

ExxonMobil teatas uudisteagentuurile AFP, et firma on Skifski litsentsist jätkuvalt huvitatud, kuid ootab praeguse arengu ära.

Venemaaga annekteeritud Krimmi võimud tahavad võtta üle poolsaare peamise energiafirma, Ukraina riigiettevõtte Tšornomornaftogaz.

Tšornomornaftogaz tegutseb Mustas ja Aasovi meres. 2012. aastal tootis firma 1,2 miljardit kuupmeetrit gaasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles