USA kehtestas sanktsioonid Putini lähikondlastele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama teatas täna uutest sanktsioonidest Vladimir Putini lähikondlaste suhtes.
USA president Barack Obama teatas täna uutest sanktsioonidest Vladimir Putini lähikondlaste suhtes. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama laiendas neljapäeval nende Vene ametnike, isikute ja pankade ringi, kelle suhtes rakendatakse sanktsioone.

Ta ähvardas seoses Moskva sammudega Krimmis võtta otseselt sihikule ka Venemaa majanduse.

«Venemaa peab teadma, et edasine eskaleerumine ainult isoleerib teda veelgi rahvusvahelisest kogukonnast,» ütles Obama Valges Majas vaid mõni tund pärast seda, kui Vene riigiduuma ratifitseeris lepingu Krimmi ühinemisest Vene Föderatsiooniga.

Kokku lisas USA neljapäeval sanktsioneeritavate nimekirja veel 20 seadusandjat ja kõrget valitsusametnikku. Varem oli Washington kehtestanud sanktsioonid üheteistkümnele Vene kodanikule.

Sanktsioneeritavate Ühendriikides asuvad varad külmutatakse ning äritehingud nimekirja kantutega on USA ettevõtete jaoks keelatud.

Sanktsioonide nimekirja on kantud kõik Vladimir Putinile lähedalseisvad vene oligarhid nagu Gennadi Timtšenko, Juri Kovaltšuk, Arkadi Rotenberg, Boriss Rotenberg, aga ka Venemaa Raudteede juht Vladimir Jakunin.

Sanktsioonid kehtestatakse ka Vene pangale Bank Rossija, kus USA rahandusministeeriumi teatel hoiavad oma varasid paljud Vene tippametnikud ja president Vladimir Putini lähikondlased.

«Bank Rossija aktsionäride hulka kuulub rida Putini siseringi liikmeid, keda seostatakse suvilakooperatiiviga Ozero ehk nende kodukoha elamukooperatiiviga,» teatas ministeerium.

Obama sõnul on ta allkirjastanud seadluse, mis võimaldab sihipäraselt sanktsioneerida Vene majanduse teatud sektoreid.

«[Sanktsioonid] ei ole meie eelistatud lahendus,» lausus Obama, lisades siiski, et nende mõju Vene majandusele saab olema «märkimisväärne».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles